گل سوسن چلچراغ گونهای نادر از گیاهان است که از خانواده لیلیوم بوده و از جمله گل هایی است که تنها در ایران رشد می کند.
این گل از گیاهان علفی و ماندگاری است که بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی متر قد دارد.
برای کاشت گل سوسن چلچراغ کافیست پیاز این گل را در فصل معین کاشته تا در اوایل تابستان به گلدهی آن رسید.
این گل از جمله گل های کمیاب بوده و نسبت به شرایط آب و هوایی مختلف مانند سرما و گرمای زیاد حساس است.
شکل این گل به گونه ای است که ساقه های آن که دارای ضخامت ۵ تا ۷ سانتی متر می باشند به صورت مستقیم رشد نموده و برگ های آن عمودی هستند و بر روی لبه گل پرز های ظریفی نیز وجود دارد. رنگ این گل نیز سفید بوده و دارای طیف رنگی بنفش و سبز نیز است.
طرز قرار گرفتن شش گل برگ گیاه سوسن چلچراغ به گونهای است که شبیه چلچراغ یا تاج بوده و به همین دلیل با نام سوسن چلچراغ نام گرفته است.
نحوه کاشت گل سوسن چلچراغ
برای کاشتن این گل باید بذر زینتی آن را به صورت غیر مستقیم کاشت . برای این امر لازم است ابتدا بستری از خاک مناسب را تهیه کنید.
خاک مناسب برای کاشت گل سوسن چلچراغ برای رشد بهتر این گیاه باید دارای کوکوپیت ، پیت ماس ، پرلیت دانه ریز ، ورمی کمپوست و خاک برگ باشد.
با توجه به اینکه کاشت آن به صورت غیر مستقیم انجام می شود ، بنابراین باید گلدانی که انتهای آن سوراخ است را انتخاب کنید تا خاک زهکشی مناسبی داشته باشد .
سپس باید روی سوراخ ته گلدان را با سنگ ریزه پر کنید . زیرا این کار باعث می شود هنگام آبیاری گل ، خاک مرطوب باقی مانده و آب زیادی نیز امکان خارج شدن از گلدان را داشته باشد.

بذر گیاه سوسن چلچراغ قبل از کاشت باید حدود سه ماه در شرایط سرما نگهداری شود . برای این کار باید بذرها را دستمال کاغذی پیچیده و پس از قراردادن در یک کیسه فریزر آنها را درون فریزر قرار دهید.
پس انجام امور بالا باید خاکی که آماده کردهاید را آبیاری نموده و گلدان را با این خاک پر کنید.
بعد از آبیاری خاک باید پیازها را در عمق یک سانتی خاک قرار دهید.
پس از انجام عملیات کاشت با توجه به اینکه بذرها برای آنکه بتوانند جوانه بزنند باید در معرض رطوبت و گرما قرار بگیرند می توانید از یک ظرف یا پوشش پلاستیکی اما شفاف که بر روی آن سوراخ وجود دارد ، استفاده کنید و پس از جوانه زدن پوشش را بردارید.
نحوه رسیدگی به بذر کاشته شده گل سوسن چلچراغ
با توجه به آنکه فصل خواب رفتگی این گیاه فصل گرما و تابستان می باشد ، بنابراین باید آبیاری این گیاه را اواخر فصل پاییز شروع نموده و تا زمانی که گلدهی این گیاه ادامه دارد آبیاری انجام شود.
گلدهی این گل اواسط خرداد ماه شروع شده و تا اواسط تیرماه ادامه می یابد.
آبیاری این گیاه باید بگونه ای باشد که خاک خیس شود اما به صورت افراطی که باعث پوسیدگی ریشه می شود ، انجام نشود.
توجه داشته باشید که بین دو آبیاری خاک این گیاه نباید به طور کامل خشک شود.
بهتر است قبل از آبیاری خاک آن را کاملاً با دست لمس کنید و پیش از آنکه کامل خاک خشک شود آن را آبیاری کنید. فراموش نکنید که در فصول گرم تابستان این گیاه به آبیاری بیشتری نیاز دارد.
نور مورد نیاز برای گلدهی گل سوسن چلچراغ آفتاب کامل یا شرایط نیم سایه استو بهترین دما برای رشد این گل دمای معتدل بوده و جوانه زنی آن در دماهای ۱۴ تا ۱۷ درجه سانتیگراد می باشد.
برای آنکه این گیاه ، برگ دهی خوبی داشته باشد بهتر است دمایی که گل در آن قرار می گیرد بیست درجه سانتیگراد باشد.
گل سوسن چلچراغ برای رشد بهتر نیاز دارد تا در محیط مرطوب قرار بگیرد ، بنابراین اگر قصد کاشت این گل ها را دارید باید بدانید که نگهداری آن در محیط هایی مانند گلخانه و پاسیو مناسب بوده و باید رطوبت این مکان ها را به ۳۰ درصد برسانید.
برای مرطوب کردن محیط همچنین میتوانید با استفاده از دستگاههای بخور یا جوشاندن آب ، رطوبت محیط را فراهم کنید.
نحوه تکثیر گل سوسن چلچراغ
– تکثیر با روش تقسیم پیاز
تکثیر گل سوسن با روش تقسیم پیاز هر3 یا ۵ سال امکانپذیر می باشد و بهترین زمان برای آن ، فصل پاییز است .
برای این کار باید به مدت زمان طولانی پیاز را در خارج از خاک نگه داشته و پس از آنکه قسمت مورد نیاز را با استفاده از یک تیغ تیز برش دادید ، بلافاصله آن را در خاک بکارید.
توجه داشته باشید که دو سال زمان می برد تا قسمت جدید پیاز رشد کند.
– تکثیر با استفاده از پاجوش
کاشت پاجوش یکی دیگر از روش های تکثیر سوسن است.
برای آنکه این کار انجام شود با توجه به اینکه پاجوش ها در فصل پاییز رشد می کنند ، بنابراین می توان در همان فصل نیز جداسازی آنها را انجام داده و سپس آنها را در آب قرار داد تا ریشه دار شوند.
خواص دارویی سوسن چلچراغ
یکی از قسمت های این گل که دارای خواص درمانی زیادی می باشد ، پیاز گل است که برای درمان بیماریهای پوستی ، التهاب ، استسقاء ، آب آوردن نسوج بدن ، سرمازدگی و غیر استفاده می شود.
در صورتی که از این گیاه به صورت ضماد استفاده شود می توان زخم ها را درمان نموده و باعث بهبود التهاب پوست شد.
یکی دیگر از خواص سوسن چلچراغ استفاده از گل آن برای درمان بیماری آستیگمیا می باشد.
بیشتر بخوانید :